Over La Hoop

La Hoop start in 2014 in Nijmegen met wekelijkse hoopdance lessen. Al snel volgen ook workshops op aanvraag. Van teambuilding tot vrijgezellenfeesten, van scholenprojecten tot festivals en evenementen. La Hoop hoepelt met jong en oud, iedereen die van hoelahoepen houdt of het een keer wilt ervaren!

Initiatiefneemster van La Hoop is Marieke Mantje. Wat haar motiveert is mensen samenbrengen, plezier maken en in beweging en ontwikkeling zijn. Haar jarenlange ervaring met training, coaching en community building verbindt zij met haar passie voor de hoelahoep.

Hoe is La Hoop ontstaan? Marieke vertelt:

In mijn kindertijd hoepelde ik het hele schoolplein rond. Bewegen en dansen vind ik heerlijk en heb ik naast mijn school in Alkmaar, studie Opleidingskunde in Nijmegen en studie Gezondheid en Maatschappij aan Wageningen Universiteit, in verschillende vormen gedaan. Vroeger aerobics, streetdance en Latijns Amerikaanse dansen, later meer meditatieve dansen zoals estatic dance,  5 ritmes, movement medicine en contact improvisatie.

Op een gegeven moment kwam ik via een vriendin uit A’dam weer in aanraking met de hoelahoep, ik was er meteen weer aan verslingerd. “Zou ik het nog kunnen?” Na een paar keer vallen en opnieuw proberen had ik de draai vrij snel weer te pakken. Op filmpjes zag ik dat er meer mogelijk was met de hoelahoep, een nieuwe beweging- en dansvorm: hoopdance.  “Wat kan er nog meer met een hoepel als de muziek aan gaat?” Enthousiast en nieuwsgierig ging ik op onderzoek uit.

Op dat moment kon ik geen hoopdance lessen in Nijmegen vinden…

Ik reisde NL en Europa door om les te krijgen van de pioniers in andere steden.  Zoals van: Mirjam Douma, Floris Bro, Anita de Reus en Sally Hooghiem en er bleken zelfs internationale hoopdance retreats te bestaan. Net als yoga retreats, maar dan een week vol met hoepelende mensen. Hier kreeg ik les van topdocenten oa Emma Kenna, Babs Robinson, Ninja Hoops etc. Er ging een wereld voor me open!

Hoe mooi om deze bewegingsvorm te delen met mede enthousiastelingen in eigen regio!

Terug in eigen stad, nam ik extra hoepels mee naar het park om te oefenen en nodigde ik mensen uit mee te doen. Zo leerde ik mijn buren kennen. Jong en oud. Via mijn netwerk kreeg ik de eerste workshop aanvragen en in het park kreeg ik de vraag of ik ook wekelijks les wilde geven. Dat leek me een goed idee! Ik had immers al +7 jaar ervaring in het werken met groepen, als voorlichter, community builder en trainer en wist dat ik dat leuk vond. Dit combineren met deze hobby leek me heerlijk!

Een maand later startte het eerste pilot groepje met 8 mensen in de Vasim en we vonden dit zo leuk dat er een vervolg kwam. Ik volgde de Hoopdance docentenopleiding bij Karin de Wit van Movin Circle. Vanaf dat moment ging de hoelahoep beweging in een stroomversnelling.

Dat het wekelijkse pilot groepje in 2014 de start was van jarenlange wekelijkse lessen had ik niet durven dromen!

9 maanden later had ik met het nieuwe concept “Hoopdance aan de Waal”  een mooie basis staan met La Hoop. Ik bouwde mijn andere werkzaamheden af om deze flow ruimte te geven. Een rollercoaster aan ervaringen volgde, wat een avonturen!

De combinatie van wekelijkse lessen en workshops op aanvraag verzorgen is fijn. Wat ik mooi vind aan de wekelijkse lessen is de betrokkenheid en ontwikkeling, zowel individueel als met de groep. Waar ik blij van wordt in de workshops op aanvraag is dat het vaak de eerste keer (na lange tijd) is dat deelnemers weer hoelahoepen. Dat heeft iets ontwapenends! En het brengt mij op zoveel verschillende plekken en in contact met verschillende mensen. Op personeelsfeesten, scholen en festivals. En overal lachende gezichten!

Ondertussen verspreidt de hoepelvreugde zich verder en heeft La Hoop ook +7 docenten les mogen geven om het weer door te geven in Nijmegen en andere steden in Nederland.