Over La Hoop

La Hoop start in 2014  door Marieke Mantje. Wat haar motiveert is mensen samenbrengen, plezier maken en in beweging en ontwikkeling zijn. Haar jarenlange ervaring met training, coaching en community building verbindt zij met haar passie voor de hoelahoep.  Met La Hoop verzorgt zij wekelijkse hoopdance lessen, workshops op aanvraag en verkoopt zij hoelahoeps.

Hoe is La Hoop ontstaan? Marieke vertelt:

In mijn kindertijd hoepelde ik het hele schoolplein rond. Bewegen en dansen vind ik heerlijk en heb ik in verschillende vormen gedaan. Van de strakke lijnen van aerobics en streetdance tot aan Latijns Amerikaanse dansen,  5 ritmes, movement medicine en contact improvisatie. Na jaren ben ik via een vriendin uit A’dam weer in aanraking met de hoelahoep gekomen, ik was er meteen weer aan verslingerd. “Zou ik het nog kunnen?” Na een paar keer vallen en opnieuw proberen had ik de draai vrij snel weer te pakken. Op filmpjes zag ik dat er meer mogelijk was met de hoelahoep, een nieuwe beweging- en dansvorm: hoopdance.  “Wat kan er nog meer met een hoepel als de muziek aan gaat?” Enthousiast en nieuwsgierig ging ik op onderzoek uit.

Op dat moment waren er nog geen hoopdance lessen in Nijmegen, nog niet..

Ik reisde NL en Europa door om les te krijgen van de pioniers in andere steden.  Zoals van: Mirjam Douma, Floris Bro, Anita de Reus en Sally Hooghiem en er bleken zelfs internationale hoopdance retreats te bestaan. Hier kreeg ik les van topdocenten oa Emma Kenna, Babs Robinson, Ninja Hoops. Er ging een wereld voor me open!

Hoe mooi om deze bewegingsvorm te delen met mede enthousiastelingen in eigen regio!

Terug in eigen stad, nam ik extra hoepels mee naar het park om te oefenen en nodigde ik mensen uit mee te doen. Zo leerde ik mijn buren kennen. Jong en oud. Via mijn netwerk kreeg ik de eerste workshop aanvragen en in het park kreeg ik de vraag of ik ook wekelijks les wilde geven. Dat leek me een goed idee! Met minimaal 5 mensen ga ik van start. Een maand later startte het eerste pilot groepje met 8 mensen in de Vasim en we vonden dit zo leuk dat er een vervolg kwam. Ik volgde de Hoopdance docentenopleiding bij Karin de Wit van Movin Circle. Vanaf dat moment ging de hoelahoep beweging in een stroomversnelling.

Dat het wekelijkse pilot groepje in 2014 de start was van jarenlange wekelijkse lessen had ik niet durven dromen!

9 maanden later leefde ik met het nieuwe concept “Hoopdance aan de Waal”  in de zomerperiode 2015 al van La Hoop met 6 wekelijkse groepen en workshops op aanvraag. Ik bouwde mijn andere werkzaamheden af om deze flow ruimte te geven. Een rollercoaster aan ervaringen volgde, wat een avonturen!

De combinatie van wekelijkse lessen en workshops op aanvraag verzorgen vind ik fijn. Wat ik mooi vind aan de wekelijkse lessen is de betrokkenheid en ontwikkeling, zowel individueel als met de groep. Waar ik blij van wordt in de workshops op aanvraag is dat het vaak de eerste keer (na lange tijd) is dat deelnemers weer hoelahoepen. Dat heeft iets ontwapenends! En het brengt mij op zoveel verschillende plekken en in contact met verschillende mensen. Op personeelsfeesten, scholen en festivals. En overal lachende gezichten!